top of page
  • Снимка на автораAmnesty International Bulgaria

Забраната на "ЛГБТИ пропагандата" в училищата е атака срещу цялата ЛГБТИ общност


София, 8 август 2024

 

В отговор на приемането на анти-ЛГБТИ изменения в Закона за предучилищното и училищното образование, които забраняват предоставянето на обучение и информация за "нетрадиционна сексуална ориентация" или "полова идентичност различна от биологичната" в училищата, Найден Рашков, директор на Амнести Интернешънъл България, заяви:

 

"Тези хомофобски и трансфобски законови промени допълнително ще стигматизират ЛГБТИ хората, излагайки ги на по-голяма дискриминация в и без това враждебната към тях среда. Подобно на сходни закони, приети в Русия, Унгария, Словакия и Грузия, тези изменения ще дадат зелена светлина за по-нататъшна дискриминация срещу ЛГБТИ хората в България.
"Измененията са атака срещу цялата ЛГБТИ общност, грубо нарушаваща правата на учениците и учителите да получават и предоставят образование и информация и да бъдат защитени от дискриминация. Те не само противоречат на националното законодателство и българската Конституция, но и са в нарушение на правото на ЕС и регионалните и международните договори, по които България е страна.
"Тези регресивни мерки ще доведат до по-нататъшни репресии и нарушения на правата на хората от ЛГБТИ общността и ние призоваваме Президента да наложи вето на закона."

 

Контекст:

 

Измененията на Закона за предучилищното и училищното образование забраняват "извършването на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичния пол".

 

Освен че са явно дискриминационни, измененията създават правна несигурност, като въвеждат дефиниции, които не съществуват в нито една регионална или международна правна рамка (като "нетрадиционна сексуална ориентация") или нямат ясно значение (като "пропаганда"). Те не дават насоки за изпълнение, което неизбежно ще доведе до произволно прилагане в ущърб на учениците, учителите и останалия училищен персонал, както и на представители на неправителствените организации, предоставящи образователни дейности в училищата.

 

За повече информация се свържете с press@amnesty.org в Лондон или nayden.rashkov@amnesty.bg в София, България.

110 преглеждания0 коментара

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page